Charles zong als solist een breed repertoire in opera- en muziektheater in binnen- en buitenland enwerkte met dirigenten als Peter Eötvös, Reinbert de Leeuw, Ingo Metzmacher, Ed Spanjaard, Winfried Maczewski, Hartmut Haenchen, Somtow Sucharitkul en Micha Hamel.

Zijn repertoire bevat onder andere Testo  Il Combattimento di Tancredi e Clorinda (Monteverrdi), Desportes Die Soldaten (B.A. Zimmermann, cover in Amsterdam en Tokyo)  Don José Carmen,  Turridu  Cavalleria Rusticana, Jimmy Mahonny  Aufstieg und Fall der Stadt Mahagonny  (Weill), der Soldat Reigen  (P. Boesmans),  Erik  Der Fliegende Holländer, Siegmund Die Walküre, Don Alvaro  La Forza del Destino, Carlo V Giovanna d’Arco, Riccardo  Oberto, Foresto Attila,  en Radames  Aïda (concertant).

 

De zanger

Charles Hens maakte diverse muziektheatersolo’s zoals De Kornet met teksten van Rilke en muziek van Ton de Leeuw en een liedprogramma Lieder eines fahrenden Gesellen met interviews en opnames van dak- en thuislozen uit Amsterdam. Voor Stichting WOLF bedacht hij de voorstelling Deep Water met teksten van George Crabbe en muziek uit Peter Grimes van Benjamin Britten.

De voorstelling werd geregisseerd door Roswitha Bergmann en gemonteerd op verschillende bijzondere locaties. Charles zong de rol van Peter G. in deze productie en werd begeleid door peter van Os op accordeon.


In 2010 schreef en regisseerde hij de beeldende locatievoorstelling Het Slot vertelt weer in het dorpje Noordeloos. Vijftig amateurs uit de omgeving, variërend van 6 tot 70 jaar oud, vertelden een verhaal over de ontwrichtende werking van een oorlog toen en nu.  Voor Opera Theater Amsterdam schreef en regisseerde hij het muziektheaterconcert Sweet Sorrow in de voormalige Suikerfabriek te Halfweg, met vier operazangers, een oriëntaals instrumentaal ensemble, en vijf muziekverenigingen en koren uit de omgeving.


In opdracht van Stichting De Waterdragers te Barendrecht schreef hij de locatievoorstelling AFSCHEID, over datgene wat je in je leven achter je laat.

Voor de Dutch Academy of Performing Arts te Den Haag,regisseerde hij de voorstelling Piëta; een fysiek abstracte montage van de rockopera Tommy. In 2014 maakte hij de voorstelling SNEEUW, op basis van muziek uit The Last Five Years, Anthony & The Johnsons en Robbert Murray Shafer. Voor Festival 5D maakte hij de voorstelling Lament, over de troost van je eigen stem, ook als je deze niet kan horen. Twee klassiek geschoolde zangeressen en 3 acteurs met een auditieve beperking zongen een voorstelling gebaseerd op het Lamento d’Arianna van Claudio Monteverdi. Voor de voorstelling LIEBESKRANK van de band Mechanical Duck schreef hij de verbindende teksten.


Als artistiek leider van Opera Theater Amsterdam maakte hij WOLVEN en Tegenstanders | een Requiem. Daarnaast was hij muzikaal leider van de Circopera, een project van de Open Schoolgemeenschap Bijlmer waarin met twee kunstklassen van in totaal 50 leerlingen de hele opera I Pagliacci werd uitgevoerd.

De Theatermaker


“Dat komt door de enorm krachtige uitstraling van Charles Hens, wiens indrukwekkende charisma ervoor zorgt dat je aandacht, gelijk zijn personages lid, geen moment verslapt. De tenor Hens blijkt ook gewoon een uitstekend danser en acteur te zijn. Door hem geloof je daadwerkelijk dat seksverslaving geen pretje is. Hij maakt de worsteling fysiek geloofwaardig, hoe hij ook poogt eraan te ontkomen.”


recensie n.a.v. “Contact” door Roswitha Bergmann, Axis Festival Assen 2014


Luuk Verpaalen, www.theaterkrant.nl

Charles Hens is een avontuurlijke en veelzijdige operazanger. Hij zong als solist met groot succes in operaproducties op (inter)nationale podia waaronder in New York, Belgrado, Bangkok, Tokyo en Barcelona. Met de band Mechanical Duck speelde hij de voorstelling Liebeskrank, waarin de klassieke liederen van Schubert werden uitgevoerd in een Jazz-rock jasje. Naast zijn werk als zanger is Charles theatermaker en regisseur en artistiek leider van Opera Theater Amsterdam. Met OTA maakte hij in 2015 de voorstelling WOLVEN, waarin jonge mannen uit de reclassering opera-aria’s van Richard Wagner zongen, begeleid door een  symfonie orkest van 80 man. In 2016 maakte OTA de voorstelling Tegenstanders |een Requiem, waarin tegenstanders van vluchtelingen het Requiem van Verdi zongen, samen met vluchtelingen en oorlogsveteranen. Momenteel is hij te horen als Don José in de voorstelling Carmen Revisited van Tania Kross waarmee hij door Nederland tourt. Voor actuele data kijk op www.krossover.nl. Charles geeft les op de toneelschool in Arnhem (Artez) en werkt op project basis voor de afdeling  Muziektheater.